Familie en behandeling
Behandelingen zijn vaker succesvol als de familie en naasten van de patiënt actief bij het herstel betrokken zijn. GGNet vindt het belangrijk dat u zo goed mogelijk geïnformeerd en betrokken wordt bij de behandeling van uw familielid. U kunt dan ook een waardevolle bijdrage leveren tijdens de behandeling, verzorging of begeleiding.
Bekijk hier de folder 'Aandacht voor familie - GGNet is er ook voor u!',met informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten, inclusief de Richtlijn Familiebeleid GGNet.

Behoefte aan ondersteuning
Misschien krijgt u van uw omgeving al voldoende ondersteuning om met deze moeilijke situatie om te gaan, maar het kan ook zijn dat u nog behoefte hebt aan andere ondersteuning. Hoe gaat u om met uw eigen gevoelens die samenhangen met de psychische problemen van uw naaste? U kunt te maken krijgen met gevoelens van verdriet, onmacht, schuld, schaamte, boosheid en/of onzekerheid over de toekomst.

Ons aanbod
Omdat de zorg voor familie binnen GGNet belangrijk is, is er een uitgebreid ondersteuningsaanbod voor familieleden. Het aanbod is zowel voor kinderen als volwassenen (partners, ouders, broer/zus, volwassen kinderen en andere betrokkenen). We willen hiermee voorkomen dat u als partner, ouder of kind te veel belast raakt.
Bekijk ons aanbod eens om te zien of er een cursus is die u verder kan helpen:
- Hier vindt u ons totale cursusaanbod
- Bekijk hier het aanbod voor kinderen en jongeren met ouders met psychiatrische problemen KOPP
- Berkijk hier het aanbod voor volwassen kinderen met ouders met psychiatrische problemen (KOPP)
- Bekijk hier de cursus voor kinderen van 7 t/m 16 jaar die broer of zus hebben met psychische problemen
In 2020 zullen er in Zutphen en Nijmegen familievoorlichtingen worden gehouden over eetstoornissen. De avonden worden georganiseerd door GGNet Amarum in samenwerking met Ixta Noa, een zorgorganisatie die werkt voor mensen met een psychische stoornis of verslaving.
Lees meer op de website van Amarum
“Contacten met familie opnieuw opbouwen vind ik erg belangrijk. Bij mijn eigen herstel is mijn familie namelijk erg belangrijk voor mij geweest.”
Dienst Geestelijke Verzorging
Een indringende ervaring kan het leven van u en uw familielid op zijn kop zetten. U kunt een beroep doen op onze medewerkers van de Dienst Geestelijke Verzorging voor al uw levens- en geloofsvragen.

Familie Vertrouwenspersoon
Bent u als familie niet tevreden over de behandeling of de manier waarop met u wordt omgegaan? Of hebt u moeite met andere zaken en komt u er met de behandelaar niet uit? Dan kan de Familie Vertrouwenspersoon mogelijk helpen. De Familie Vertrouwenspersoon is bereikbaar van maandag t/m donderdag op telefoonnummer 088-933 1181.

Familieraad
De Familieraad van GGNet komt op voor de belangen van familie en zorgt onder andere voor naleving van het familiebeleid.

Websites Landelijke Familieorganisaties
Familie- en cliëntenorganisaties organiseren vaak bijeenkomsten om informatie over de ziekte te geven en uit te wisselen. Daarnaast bieden ze vaak de mogelijkheid voor persoonlijke ondersteuning: telefonische hulp of individuele belangenbehartiging. De informatie die u hieronder vindt, gaat over verschillende familieorganisaties en activiteiten. Deze organisaties horen niet bij GGNet, maar kunnen voor u misschien wel wat betekenen:
Familieorganisaties gericht op familieleden van patiënten met allerlei diagnoses:
Familieorganisaties gericht op familieleden van patiënten met een bepaalde psychiatrische ziekte:
- Balans. Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.
- Ypsilon. Vereniging van familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose.
Organisaties die zich richten op de familie én het zieke familielid samen:
- VMDB. Vereniging voor Manisch depressieven en betrokkenen.
- NVA. Nederlandse vereniging voor autisme.
“Mijn familie en een paar goede vrienden. Vooral het feit dat ze er gewoon waren en zijn. Ze hebben me niet laten vallen ondanks dat ik echt moeilijk ben geweest. Ik deed het niet expres: het bleek na de diagnose echt iets te zijn en daar was ik best opgelucht over.”
Overige nuttige websites
- www.kopopouders.nl: Online opvoedondersteuning voor ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblemen.
- www.113.nl: Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Hun missie is een land te krijgen waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.
- www.mezzo.nl: Landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste (mantelzorg).
- www.luisterlijn.nl: Telefonische hulpdienst met professioneel opgeleide vrijwilligers, is 24 uur per dag bereikbaar voor een luisterend oor.
